8 tips voor een goede presentatie

Als je een idee wil overbrengen, of je wil wat van mensen voor elkaar krijgen, dan kan een goede presentatie daarbij helpen.

Bekijk de uitleg

Of het nu een demonstratie is, een pitch, groepsoverleg of kennisoverdracht is. Een goed is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Sommige mensen vinden het niet prettig om voor een groep te staan, of hebben weinig ervaring. Met de volgende tips kan iedereen zijn of haar presentaties verbeteren.

1. Een goede voorbereiding is het halve werk
2. Ken je publiek
3. Oefen oefen oefen
4. Zorg voor een goede houding
5. Vind rust en neem de tijd
6. Slides moeten versterkend en ondersteunend zijn, nooit leidend
7. Zoek interactie met je publiek
8. Eindig met een actie


#1 Een goede voorbereiding is het halve werk
Ook de meest ervaren spreker zal altijd zijn presentatie voorbereiden. Zorg dat je altijd voorbereid bent wanneer je gaat presenteren. Onderdeel van de voorbereiding is nadenken over wat het doel van je presentatie gaat zijn. Wat wil je bereiken van je publiek? Wat moeten ze weten na je verhaal? Wat wil je dat ze gaan doen na afloop van je presentatie? Als je dat voor jezelf bepaald hebt is het belangrijk om na te denken over hoe je jouw presentatie gaat opbouwen en mensen mee neemt naar je einddoel.

Zorg voor een duidelijke kernboodschap. Probeer niet teveel in je presentatie te stoppen. Je kunt veel vertellen, maar zorg ervoor dat je jouw belangrijkste punt duidelijk naar voren laat komen. Wees niet bang om zaken te herhalen en samen te vatten.

#2 Ken je publiek
Zorg dat je weet wie je publiek is. Wanneer je moet presenteren voor je leidinggevenden zul je waarschijnlijk andere onderdelen moeten benadrukken dan wanneer je voor klanten of collega’s presenteert. Ook taalgebruik en gebruik van vakinhoudelijke termen zijn zaken waarmee je het verschil kunt maken tijdens een presentatie. Door vooraf stil te staan bij de verschillende motivaties, ambities en doelen van je publiek kun je ook betere keuzes maken over de inhoud van de presentatie en waar je extra aandacht aan wil geven.

#3 Oefenen, oefenen, oefenen
Dit is uiteraard vanzelfsprekend. Je kunt vooraf oefenen voor de spiegel, maar nog beter is het om te oefenen voor een collega. Kies ook voor collega’s die je vertrouwt in het geven van feedback. Ook kun je wellicht je presentatie opnemen met je telefoon en terugluisteren of kijken.

#4 Zorg voor een goede houding
Als je gaat presenteren wil je mensen meenemen in je verhaal. Het helpt dan wanneer je daar een goede enthousiaste en open houding bij aanneemt. Ga wanneer mogelijk staan in plaats van zitten en probeer ontspannen te bewegen door de ruimte. Andere tips: Let op je handen, kijk mensen aan en wijs gerust dingen aan wanneer dat nodig is.

#5 Vind rust en neem de tijd
Veel mensen vinden het spannend om te presenteren voor een groep. Het helpt dan enorm om voor en tijdens een presentatie rust te vinden. Let op je ademhaling en neem ook vooral de tijd voor je verhaal. Ben je de draad even kwijt, geef dat dan ook aan en neem de tijd om je verhaal weer op te pakken.

#6 Slides moeten versterkend en ondersteunend zijn, nooit leidend

Iedereen kent het wel, presentaties met slides die over het scherm vliegen met vlammende effecten. Of presentaties met slides met daarop complete boekwerken uitgeschreven. Het gebruiken van slides met powerpoint presentaties kan heel erg goed werken, maar er zijn wel zaken waar je op moet letten. Zorg er voor dat de slides die je gebruikt ondersteunend zijn aan je verhaal. Mensen moeten naar jou luisteren en jij kunt ondersteunend slides daarbij tonen. Werk niet met eindeloze opsommingen of flitsende effecten en controleer altijd je presentatie vooraf op het scherm waarop je gaat presenteren. Je kunt dan zien of je lettertype groot genoeg zijn, schema’s leesbaar en de kleuren goed uitkomen.

#7 Zoek interactie met je publiek
Een goede methode om de aandacht van je publiek vast te houden is door ze erbij te betrekken. Zoek gerust de interactie op tijdens een presentatie. Vind je het niet vervelend wanneer mensen tussendoor vragen stellen, geef dat dan gerust aan. Maar stel ook zelf gerust vragen aan je publiek. Heb je het bijvoorbeeld over een probleem wat vaak voorkomt kun je vragen of mensen dat herkennen? Of leg een stelling voor en vraag mensen daarop te reageren.

#8 Eindig met een actie
Denk na over het einde van je presentatie. Eindig een presentatie nooit met een slide “Vragen?”. Dit is namelijk een enorme anti-climax. Gebruik het einde van je presentatie om mensen aan te zetten tot actie door een vraag te stellen als “Wie doet er mee met dit project?” of “Hoe kan mijn oplossing jullie helpen?”. Door te eindigen met een actiegerichte vraag zorg je ervoor dat je direct gespreksstof hebt na afloop en bepaal je ook nog eens het onderwerp.