Tweede bijeenkomst: speed daten & convergeren

March 16, 2022

14 maart kwamen we weer bijeen met alle Frisdenkers. Inmiddels zijn we al een paar weken onderweg met het WinnovatieLab en het is tof om te zien hoe alle teams een eigen invulling geven aan de challenge. Waar staan we nu op de tijdlijn van het lab?

Speed Dates ter inspiratie

Er zijn 5 teams die aan deze challenge deelnemen. Zij komen elke week bij elkaar, onder begeleiding van Freshheads. Al die teams zijn een eigen richting aan het inslaan, en tijdens de bijeenkomst van 14 maart was het doel om juist ook kruisbestuiving en inspiratie tussen de verschillende teams op gang te brengen. We hebben dit gedaan in de vorm van speed dates: 3 rondes van 10 minuten, waarin 3 willekeurige deelnemers met elkaar in gesprekgingen. Zo konden de teams bij elkaar polsen hoe ze er voor staan en eigen ideeën vergelijken met die van anderen.

Gijs van Zon, Innovatie Consultant bij Freshheads:

Het blijft natuurlijk iets lastigs, online aan de slag met een groep mensen die je niet kent. Om dan ook nog niet eens 1 of 2 dagen, maar 10 weken lang samen te gaan werken.
Dat het kan, bewijzen de 5 groepen die we nu begeleiden. Al vanaf dag 1zien we dat de groepen met energie aan de slag zijn gegaan. Er liggen heldere afspraken wie wat oppakt, taken zijn verdeeld en de eerste ideeën komen op tafel.

Waar staan de teams nu?

We hebben nu de eerste designsprint afgerond, nog twee te aan. De eerste stap in de weg naar de toekomstvisies waren interviews: met de informatie uit deze interviews gaan de teams hun eigen visie voor de waterzuivering van de toekomst ontwikkelen. En dat is best een vraag: hoe gaat die zuivering eruit zien? Gaat de zuivering meer centraliseren of juist decentraliseren? Verschillende teams zijn nog zoekend hoe ze een data-component in hun visie kunnen meenemen. En we hoorden ook ethische vragen hierbij: want wat kan en mag je allemaal aan data aflezen?

Het is gaaf om te zien hoe breed – en watersector overstijgend- de teams deze challenge insteken: er zijn interviews gepland/gehouden met professoren, ICT bedrijven, advies- en ingenieursbureaus, data scientists, partijen uit de industrie en burgemeesters en wethouders.

De komendeweken gaan de teams hun verzamelde informatie samenbrengen, en na een fase van verbreden komt nu een fase van convergeren naar een uiteindelijke visie. De volgende collectieve bijeenkomst staat gepland voor 4 april.

Het is vooral leuk om te zien hoe verschillend de aanpak kan zijn binnen teams. Van helemaal de breedte in met onderzoek naar een eerste snelle validatie en die verder onderzoeken.