May 11, 2022
Samenwerken met andere waterschappers: dat zorgt voor een verbreding van het blikveld. 2 Deelnemers van het WinnovatieLab vertellen over hun ervaringen: "Actief nadenken over het grotere plaatje"
Tijdens het WinnovatieLab werken deelnemers in gemixte teams aan de challenge "Zuivering van de Toekomst" .Waterschappers uit verschillende rollen, expertisevelden en waterschappen komen met elkaar in contact en dat zorgt voor een verbreding van het blikveld. Deelnemers worden uitgedaagd om eens heel anders naar hun werk en de watersector te kijken: want wat binnen je eigen werk of waterschap heel logisch lijkt, hoeft dat binnen deze challenge helemaal niet te zijn. Wij vroegen 2 deelnemers hoe zij deze samenwerkingen hebben ervaren en wat deelname voor hen betekent.
Jirôme van der Boon, Hydroloog bij Hoogheemraadschap van Delfland: Ik heb me aangemeld voor het WinnovatieLab, omdat het voor mij een kans was buiten mijn eigen werkveld te stappen en anders te kijken naar wat wij als waterschappers doen. Ikzelf werk vooral met het oppervlaktewater systeem. Daar zit natuurlijk wel een link met de waterketen en de waterzuivering, maar soms verliezen we die link uit het oog. En juist door aan zo een Lab mee te doen merk ik dat ik weer heel actief nadenk over het grotere plaatje. Want je ziet dat er een aantal aspecten zijn waarop we echt die onderlinge samenwerking kunnen verbeteren, bijvoorbeeld op het gebied van data. Zo kan voorspellingen van neerslag best handig zijn voor de aansturing van je rioolgemaal.
Daarnaast is dit WinnovatieLab ook een kans geweest om met andere collega’s binnen mijn eigen waterschap te gaan praten. Juist omdat ik niet in de afvalwaterzuiveringswereld zelf zit, is dit voor mij een manier om bij nieuwe mensen binnen mijn eigen organisatie op zoek te gaan naar informatie. Ook intern kun je veel van elkaar leren.
Saskia Holthuijsen, Assetmanager Waterketen bij Waternet/AGV (waterschap Amstel, Gooi en Vecht): Wat mij heel erg aanspreekt binnen het WinnovatieLab is dat er collega’s uit heel Nederland, van alle mogelijke waterschappen, of van andere instanties deelnemen. Dat je vanuit verschillende generaties en verschillende perspectief samen naar een probleem kijkt. Concreter naar opgaven die op ons afkomen, want er komen grote opgaven op ons af; we hebben de energietransitie, we hebben klimaatadaptatie, we hebben grondstoffenwinning. Dat zijn echt grote opgaven. En hoe gaan we dat nou oplossen met z’n allen? Gaan we doen wat we altijd al deden, of gaan we er iets aan veranderen? Samen kunnen we vanuit verschillende perspectieven hierover nadenken. Mijn team bestaat toevallig uit 2 personen van boven de vijftig, en 3 personen van onder de 35, dus ik denk dat dat wel goed gaat komen!
Jirôme: Ik werk binnen het WinnovatieLab met een groep van 4 waterschappers, verspreid over waterschappen in heel Nederland. En ik merk dat dat heel leuk is omdat iedereen een eigen expertise -en kijk- vanuit het eigen waterschap meebrengt. Om te beginnen met dat tweede, één van mijn teamgenoten werkt bij Wetterskip Fryslân. En dan zie je dat de problemen waar zij mee zitten heel anders zijn dan de problemen hier in het dichtbevolkte Delfland. Je hebt allebei een andere kijk op wat een issue is; bijvoorbeeld als je hier een pijpleiding aan wilt leggen kost dat al bakken met geld. En als je meer ruimte hebt, zoals in Friesland, dan is dat toch een stuk goedkoper. Je wordt je bewust van dat er niet één oplossing is die voor iedereen toepasbaar is. Dus op die manier zorgt de kruisbestuiving tussen de verschillende waterschappen er heel sterk voor dat we onze eigen gedachten meer open zetten.
Vanuit het WinnovatieLab vinden we het heel mooi om de samenwerking tussen verschillende waterschappers te zien. We hopen dat dit inspireert om ook na het lab, in het dagelijks, eigen werk de samenwerking binnen en buiten het eigen waterschap op te zoeken.