Innoveren: Ruimteschepen van Mars naar Delfland

April 29, 2022

Deelname aan een WinnovatieLab inspireert en levert mooie inzichten op, die hopelijk ook een toepassing kunnen vinden in het eigen, dagelijks werk. 2 deelnemers van het WinnovatieLab vertellen over hun ervaring met innoveren.

Een WinnovatieLab is een Hackaton, een periode waarin deelnemers in teams nadenken over een prikkelend vraagstuk. Deelnemers worden zo uitgedaagd om kennis en inspiratie op te doen uit onverwachte hoek (ook buiten de watersector). En dat levert mooie inzichten, die hopelijk ook een toepassing kunnen vinden in het eigen, dagelijks werk. 2 deelnemers van het WinnovatieLab vertellen over hun ervaring met innoveren binnen het WinnovatieLab.

Uitdaging & losbreken van vaste patronen

Jirôme van der Boon, Hydroloog bij Hoogheemraadschap van Delfland: Door de verschillende mensen in mijn team, die allen een eigen kijk meebrengen, kunnen we de challenge heel breed insteken. We kunnen heel erg meanderen, heel speels zijn. En dat geeft super veel energie. Maar het resultaat is ook dat je even wordt uitgedaagd te reflecteren op wat je zelf denkt. En het patroon waar je in zit. En ik merk dat ik dat redelijk choquerend vond, ik werk nu 2 jaar bij Delfland. Maar het is echt een uitdaging om continue jezelf even uit de normale manier, uit je eigen denkpatroon te trekken. En dat is eigenlijk waar zo een Winnovatie challenge het beste voor is, gewoon op een andere manier nadenken over het waterschap, het werk, en misschien ook over waar je naar toe wilt als maatschappij. Wat je wilt bereiken met, in dit geval, de zuiveringen. Maar ik zou het eigenlijk breder trekken, met het hele werk als waterschapper. 

Out-of-the-box: Ruimteschip van Mars

Jirôme: Ik merk dat deelname voor mij gewoon een goed excuus is om lekker heel veel boeken te lezen, over technologie, en innovaties. Op internetsites zie je dan een bizarre, nieuwe technologie… Ik ben nu bijvoorbeeld een boek aan het lezen over de reizen naar Mars. Nou ja, ik gok dat we de zuivering niet vanaf Delfland naar Mars gaan sturen! Maar misschien kunnen we het ruimteschip van Mars een beetje binnen Delfland neerzetten. En op die manier kunnen we kijken; wat kunnen we daaruit halen? Uiteindelijk is het WinnovatieLab ook gewoon een excuus om creatief op zoek te gaan naar nieuwe ideeën. En om even buiten de normale “business as usual”  te treden en met een beetje geluk ook te kijken welke nieuwe ideeën je daarvan kunt toepassen binnen je huidige werk.

Saskia Holthuijsen, Assetmanager Waterketen bij Waternet/AGV (waterschap Amstel, Gooi en Vecht): Toen de eerste ideeën ontstonden, dat is wel leuk, keken we heel breed. Vanuit de ervaring kun je dan zeggen; in Nederland doen we het zo, of in Amsterdam zo. En je kunt ook hele andere dingen bedenken. Dus we keken naar héél klein; een zuivering op elke hoek van de straat. Of juist heel groot, nog veel groter dan 1 zuivering voor heel Amsterdam. Of nóg weer groter. En met die ideeën gingen we op zoek naar mensen om te interviewen. Mensen die heel hoog-over kijken, of juist mensen die gewoon in de praktijk staan.   

Gehoopt eindresultaat

Jirôme: We zijn dit WinnovatieLab begonnen met een vrij brede vraag: hoe ziet de waterzuivering van de toekomst eruit? En dan vooral ook denkend aan wat kun je met data? Wat kun je met mechanisering? Wat kun je met automatisering en wat kun je met robotisering? En daarbij merk je dat het echt nadenken is over innovaties, en zoeken naar dingen die op het moment nog niet worden gedaan. Ik denk dat de grootste uitdaging is met een WinnovatieLab zoals dit, het echt buiten de ideeën te treden waar je normaal gesproken al aan verbonden bent. Het lijkt me heel jammer als wij aan het einde iets hebben gemaakt waarvan je kan zeggen: dit hebben we al in een STOWA rapport staan. Dit zijn al wensen die al 10 jaar lang rondspelen in het waterschap, het is gewoon een her-vertaling van dingen die al gebeuren. 

Saskia: En dan heb ik natuurlijk nagedacht, wat zou nou een goed eindresultaat kunnen zijn, van het WinnovatieLab. We zijn 5 groepen, we gaan met z’n allen heel diep nadenken. Maar hoe concreet wordt dat nou allemaal? En dan ben ik toch weer een klein beetje zo een vastgeroest iemand die denkt; we gaan deze kant op, en dit gaat het worden, dus heel innovatief? Ik laat me graag verrassen! 


De teams zijn nu bijna aan het einde van de design-thinking sprints, de input die in interviews met experts verzameld is is verwerkt tot een eigen visie op de waterzuivering van de toekomst. Op 3 mei presenteren de teams hun eindresultaten aan de opdrachtgever van de challenge, Peter Verlaan (directeur van Vereniging van Zuiveringsbeheerders). Wij zijn heel benieuwd hoe de visies van elk team eruit gaan zien en wat de VVZB met de visies gaat doen!