Afsluiting WinnovatieLab "Zuivering van de Toekomst"

May 4, 2022

Vandaag was de afsluiting van het WinnovatieLab, wat hebben de deelnemers de afgelopen maanden hard gewerkt! De challenge ging over de waterzuivering van de toekomst; hoe ziet die eruit? Die vraag konden we rustig aan onze teams overlaten, stuk voor stuk kwamen ze met creatieve visies op dit onderwerp.

De visies van de 5 teams vullen elkaar mooi aan. Met aandacht voor thema’s als duurzaamheid, circulariteit, grondstoffen terugwinnen, waardevol water en datahaken de visies aan op actuele ontwikkelingen. Maar de zuivering van de toekomst gaat ook over vragen rondom privacy, ethiek, samenwerking, wet-en regelgeving en belasting. Want de zuivering staat niet opzich zelf maar vraagt ook inpassing in het 'grotere geheel'. De visies roepen op om alle losse eilandjes te verbinden en met een veranderde mindset, én nieuwe bestuurscultuur, écht stappen te kunnen zetten.

Gelukkig blijft het niet bij het puur bedenken van toekomstvisies. Van begin af aan werd de koppeling gelegd met de praktijk, er zijn veel interviews gedaan met uiteenlopende experts. En Peter Verlaan, opdrachtgever van deze challenge, was aanwezig bij de afsluiting en neemt de visies mee terug naar de Vereniging van Zuiveringsbeheerders: “We gaan kijken wat er nodig is om echt tot een doorbraak te komen. En alles te verbinden wat we vandaag hebben gehoord.”

Dank aan alle teams voor jullie frisse blik en positieve energie!

Marco van Leeuwen van Visuele Verbinders heeft on the spot een tekening gemaakt van de presentaties van elk team, dit zorgde voor een interessante wrap-up aan het einde van de bijeenkomst.

Dank ook Freshheads, Visuele Verbinders en Kalmann Mediaproducties voor de ondersteuning!